Dieta a układ odpornościowy

Układ odpornościowy jest jednym z najważniejszych elementów gwarantujących utrzymanie równowagi wewnętrznej organizmu. Stanowi główną barierę obrony przed czynnikami infekcyjnymi i rakotwórczymi. Na funkcjonowanie systemu odpornościowego wpływa wiele czynników, wśród których kluczowym jest właściwe odżywianie się.

alt

 

 
Wieloletnie badania nad mechanizmami wpływu składników odżywczych na funkcjonowanie organizmu przyczyniły się do świadomego wyboru żywności, jako środka służącego osiąganiu określonych zmian w organizmie. Źle zbilansowana dieta, prowadząca do niedożywienia, wpływa negatywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, czego skutki mogą być odczuwalne bezpośrednio lub nawet po kilku latach! Kluczem do naturalnego wspomagania odporności jest poszerzenie swojej wiedzy na temat składników odżywczych i biologicznie czynnych substancji, które mają bezpośredni wpływ na siłę organizmu w walce z zarazkami oraz świadome podejmowanie racjonalnych wyborów żywieniowych. Składniki odżywcze i substancje bioaktywne wpływają na układ odpornościowy dzięki swoim właściwościom funkcjonalnym.
 
Autor Marta Chmura