Większość badań przeprowadzonych wśród dzieci i młodzieży w Polsce pokazuje, że regularnie spożywa śniadania tylko około 40 proc. badanych. Co zatem zrobić, aby ten poranny posiłek stał się nieodłącznym elementem dnia? Pierwszym krokiem powinna być edukacja żywieniowa, mająca na celu przedstawienie znaczenia śniadania dla prawidłowego rozwoju fizycznego i intelektualnego młodego człowieka.
Dzieci i młodzież mają szczególne potrzeby żywieniowe związane z intensywnym wzrostem i rozwojem, które trudno zaspokoić omijając którykolwiek z głównych posiłków. Śniadanie jest pierwszym posiłkiem po długiej, kilkugodzinnej nocnej przerwie. Rano poziom glukozy – jednego z najważniejszych źródeł energii dla naszego organizmu, w tym mózgu – jest najniższy w ciągu całej doby. Od tego, czy śniadanie się pojawi i jaki będzie jego skład, zależy, czy ten poziom się podniesie i czy będzie mógł być utrzymany stabilnie na wyższym poziomie. Jeżeli śniadanie jest prawidłowo skomponowane, to mamy gwarancję ciągłego dostępu do zapasów energii, co przekłada się na lepsze samopoczucie dziecka, poprawę koncentracji, lepsze wyniki w szkole i więcej energii na zajęcia pozaszkolne.
Gwarancją pełnowartościowego śniadania jest posiłek składający się z: produktów dostarczających węglowodanów złożonych (np. ciemne pieczywo, płatki), pełnowartościowego białka (np. nabiał, wędliny, ryby, jajka) oraz dodatku owocowego i/lub warzywnego (jak najmniej przetworzonego). Poniżej przedstawiam kilka propozycji śniadań spełniających te warunki.
Kanapka: ciemne pieczywo, margaryna, pasta rybna, jajko
Surówka: pomidor, szczypiorek, oliwa z oliwek
Dodatek: sok owocowy
Śniadanie 2
Kanapka: ciemne pieczywo, margaryna, szynka wieprzowa, sałata, papryka, rzodkiewka
Kanapka: ciemne pieczywo, twarożek ze szczypiorkiem
Dodatek: kakao na mleku
Śniadanie 3
Kanapka: ciemne pieczywo, margaryna, żółty ser, pomidor, szczypiorek
Kanapka: ciemne pieczywo, miód/dżem
Dodatek: sok owocowy
Śniadanie 4
Kanapka: ciemne pieczywo, margaryna, pasztet, papryka
Jogurt z dodatkami: jogurt naturalny, miód, świeże owoce, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy
Dodatek: herbata owocowa
Śniadanie 5
Zupa mleczna: musli, jogurt naturalny, świeże owoce, rodzynki, pestki dyni, orzechy, miód
Dodatek: sok owocowy
Śniadanie 6
Zupa mleczna: płatki owsiane, mleko, miód, migdały, dżem
Dodatek: świeży owoc, kakao na mleku
Śniadanie 7
Zupa mleczna: makaron zacierki na mleku, miód
Sałatka: pomidor, papryka, szczypiorek, jajko, ciemne pieczywo
Dodatek: sok owocowy
Śniadanie 8
Potrawa jajeczna: omlet (smażony na oliwie), dżem, świeże owoce
Kanapka: ciemny chleb, margaryna, polędwica, pomidor
Dodatek: kakao na mleku
Śniadanie 9
Potrawa jajeczna: jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem, ciemne pieczywo
Dodatek: świeży owoc, herbata owocowa
Śniadanie 10
Potrawa jajeczna: jajko sadzone, pieczywo ciemne
Surówka: pomidor, rzodkiewka, ogórek, szczypiorek, oliwa z oliwek
Dodatek: sok owocowy
Śniadanie 11
Naleśniki: naleśniki, marmolada jabłkowa, rodzynki
Kanapka: ciemne pieczywo, twarożek
Dodatek: kakao na mleku